V Japonsku se poklopy kanálů stávají uměleckými díly

20. 2. 2018

Je to honba za pokladem pro dospělé, usmívá se Šodži Morimoto s dětskou radostí. Jeho oblíbená hra? Chodí po japonských městech s očima upřenýma na chodník a hledá poklopy kanálů, které se staly uměleckým dílem. V Japonsku je asi 1700 obcí vybaveno zvláštními barevnými modely litinových desek, které mají zkrášlit veřejná prostranství a upoutat turisty.

V Japonsku se poklopy kanálů stávají uměleckými díly – Novinky.cz

Motivy jsou většinou přebírány z historie, zeměpisu nebo místních zvláštností: v Ósace to je pevnost, v Jokohamě je to most přes Tokijský záliv, hora Fudži zase inspirovala kanalizaci ve stejnojmenném městě ležícím při úpatí sopky. Tama City, předměstí na západě Tokia, si zase zvolilo poněkud modernější ikonu: kočku Hello Kitty. Ta zdobí deset kanálů nedaleko zábavního parku pro děti.

Osmačtyřicetiletý Šodži Morimoto se pustil do své hry poprvé při cestě do města Fukui, když jeho zvědavost upoutaly poklopy kanálů zdobené dvěma fénixy, legendárními ptáky rodícími se z popela. Později se dozvěděl, že tento motiv symbolizuje dvojí obrodu města – zničeného za druhé světové války bombardováním a pak v roce 1948 zemětřesením.

Celé znění článku najdete zde

Fotogalerie

Zpět