Kanál není tobogán. Hazardérovi hrozilo smrtelné nebezpečí.

2. 4. 2024

Takhle tedy ne! Kanalizace není skluzavka.

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu. Při svém výletu do podzemí si nadšenec dopřál jízdu jako na tobogánu, kterou zakončil nárazem do dělicího břitu. Vodárny upozornily na rizika takového chování. Celý incident bude mít dohru na policii.

Záběry, které se na youtubovém účtu Kanálismus objevily minulý týden, nasbíraly do středečního večera přes 30 tisíc zhlédnutí. Podle popisu šlo o „video čistě pro radost“, které zachycuje „návrat na brněnský kanalizační kmenový sběrač B06 u potoka Čertík a celý, nepřerušený sjezd čedičového skluzu DN 1200 od mostů pražské radiály po odlehčovací komoru Čertík.“ Zmíněný potok se v brněnských Pisárkách vlévá do řeky Svratky.

Autor mobilem natáčí, jak zhruba minutu a půl sjíždí vsedě špinavou vodou. Svůj výkon zakončí zvoláním „hahahahahá, málem jsem se svezl pod břit.“ Závěr jeho počinu zachycuje otevřeným poklopem kanálu také další muž, titulovaný jako Jiřík Kanálník.

 

Záběry se dostaly i k pracovníkům Brněnských vodáren a kanalizací. Ty důrazně před podobnými kousky varovaly. Pohyb v kanálu bez patřičného proškolení a vybavení podle ní může vést k ohrožení života.

Člověk se může nakazit infekčními chorobami. V odpadních vodách se vyskytuje široké spektrum vodou mnohem snadněji přenosných patogenních mikroorganismů, jako jsou noroviry, adenoviry, rotaviry, virus hepatitidy A a E, parazitičtí prvoci, patogenní bakterie. 

Druhé nebezpečí představuje hrozba utonutí. I když neprší a průtok v kanalizaci je malý, situace se může velmi rychle změnit vlivem manipulace na objektech stokové sítě. Ve velmi krátké době může dojít k zahlcení celého profilu kanalizace.

V kanalizaci se také mohou vyskytovat toxické plyny, takže může dojít k úbytku kyslíku a otravě. Hrozí rovněž nebezpečí úrazu.

Vstup nepovolaných osob do stokové sítě tak lze jednoznačně považovat za hazard s vlastním zdravím a životem.

Zdroj: www.impuls.cz

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

 

 

Zpět