Pivo uvařili z recyklované odpadní vody

17. 8. 2023

Recyklovaná odpadní voda z bytového domu v San Franciscu posloužila jako základ pro výrobu piva. Výrobek má za cíl upozornit na problém nedostatku vody ve státě Kalifornie a na možnosti jejího opětovného využití.

Když místní pivovar oslovil firmu Epic Cleantec, která se recyklací vody zabývá, vznikl tak alkoholický nápoj s názvem Epic OneWater Brew.

„Chtěli jsme udělat něco zábavného, co upoutá pozornost mezi lidmi a vzbudí v nich nadšení. Zároveň jsme chtěli ukázat nevyužitý potenciál opětovného využití vody,“ řekl ředitel společnosti Epic Cleantec pro The Guardian.

Pivo je vyrobené z recyklované šedé odpadní vody, která pochází z čtyřicetipatrového luxusního bytového domu v San Franciscu. Špinavá voda ze sprch, praček a myček nádobí se procesem ve speciálním stroji vyčistí a stane se z ní opět čistá.

V České republice se podobným úspěchem pyšní pivovar v Čížově na Písecku, který v roce 2019 uvařil pivo z recyklované vody z pražské čistírny odpadních vod. Spodně kvašeného nefiltrovaného nepasterizovaného ležáku bylo uvařeno patnáct hektolitrů pod názvem Erko.

Zdroj článku: 

V USA uvařili pivo z odpadní vody, má ovocnou vůni - Novinky

 

Zpět