Test prokázal, že vlhčené toaletní ubrousky se ve vodě nerozpustí

7. 2. 2018

Odolné chuchvalce, které brání volnému průtoku odpadní vody v kanalizaci, zanášejí česla nebo ucpávají čerpadla a vyřazují potřebnou techniku z provozu. Tak velmi pravděpodobně skončí vlhčený toaletní ubrousek, pokud jej po použití hodíte do záchodu.

Přestože výrobci na etiketách deklarují, že většinu těchto čím dál oblíbenějších hygienických potřeb lze bez obav do běžné kanalizace spláchnout, laboratorní test potvrdil, že se na rozdíl od běžného toaletního papíru ve vodě nerozpouští.

Žádný z testovaných vzorků se nerozložil. Některé sice měly určitou tendenci ztrácet mechanickou pevnost nebo uvolňovat drobné části, ale přesto zůstaly i po deseti minutách míchání v celku,“ shrnul výsledky Petr Nasadil, který měl v Textilním zkušebním ústavu v Brně laboratorní analýzy na starosti. Odborníci tu podrobili zkoumání dvanáct vzorků běžně dostupných vlhčených toaletních brousků. Pokud by měly za svou schopnost rychle se ve vodě rozkládat dostávat školní vysvědčení, všechny by bez milosti propadly.

Podle vodohospodářů to znamená velké riziko pro kanalizační sítě. Podobně jako dětské vlhčené ubrousky, vatové tyčinky, dámské hygienické potřeby či odličovací tampóny mohou po spláchnutí nadělat nemalé škody, ucpat kanalizační stoky či poškodit techniku potřebnou k odvádění a čištění odpadních vod. Proto by se měly vlhčené toaletní ubrousky likvidovat jako pevný komunální odpad a vyhazovat do koše.

Více v článku: https://ekonomika.idnes.cz/test-vlhceny-toaletni-papir-ucpana-kanalizace-zdrazeni-vody-prs-/test.aspx?c=A180205_101110_test_jan

Fotogalerie

Zpět