Tukové monstrum z kanálu vystavují Londýňané v muzeu

9. 2. 2018

Nechutný a přesto fascinující exponát vystavilo Muzeum Londýna. Návštěvníci si tu mohou až do června prohlédnout část obří hroudy tuku a dalšího odpadu, která loni v září ucpala kanalizaci v centru metropole.

Špunt, jehož postupné rozbití na menší kusy a odstranění z kanalizační stoky zdejším vodohospodářům trvalo devět týdnů, měřil původně 230 metrů a vážil 130 tun. To je pro představu masa velká jako jedenáct patrových autobusů.

Tukovec, jak Britové obrovskou hroudu nazvali, je slepencem ztuhlých kuchyňských tuků, dětských plen, dámských hygienických potřeb, vlhčených ubrousků či kondomů. Na svědomí ho mají obyvatelé Londýna, kteří do kanalizace splachují i látky a předměty, které rozhodně nelze nazvat odpadní vodou. A bohužel nejsou výjimkou.

Podobný problém jako v Londýně může nastat kdykoli a kdekoli. Své o tom ví také čeští vodohospodáři. Mezi dnes již standardní nálezy patří dětské pleny, hygienické potřeby či vlhčené toaletní ubrousky. Velké škody napáchá i olej litý do odpadu, který v potrubí ztuhne, nabalí na sebe další nečistoty, které potom vedou k poškození čerpadel apod. Právě finanční prostředky použité na odstranění odpadu, který do kanalizace nepatří by bylo možné použít jiným, lepším způsobem.

Právě proto vznikl projekt DOODPADU, který si klade za cíl změnit chování v řadě domácností. Cílí nejen na děti, ale jejich prostřednictvím na celé rodiny. Při interaktivních hodinách školáci již pátým rokem dostávají odpověď na otázku, co se děje s odpadní vodou, než se vyčištěná vrátí zpět do přírody, co do kanalizace s čistým svědomím spláchnout můžeme a jak správně nakládat s ostatním odpadem.

 Celý článek najdete zde

Fotogalerie

Zpět